Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Agrosymbol, kterého si nikdo nevšiml

Na dnešní přelidněné planetě je již snad téměř nemožné, aby některý z kruhů v obilí unikl pozornosti lidí, řeknete si. V tomto případě k tomu ale nejspíš opravdu skutečně došlo...

20. června roku 2011 jsem si na internetu četl o agrosymbolu u obce Hluk. Jednalo se o agrosymbol ve tvaru hlavy medvídka, s kterým je spojeno několik zajímavostí. Jednak vznikl 2. července roku 2008 na Světový den UFO a jednak ho lze spatřit i na snímkování v aplikaci Google Earth. Nalézt ho je možné na těchto souřadnicích 48°59'32.22"S 17°30'14.03"V na snímkování z prosince roku 2008, ale i září 2009. Říkám si, proč se nepokusit porozhlédnout za pomoci Google Earth po území České republiky a sám nalézt něco zajímavého. Zvolil jsem oblast Plánicka v Klatovském okrese; však v Plánici jsem žil převážnou část svého života, a tak byla tato oblast jasná volba. Kdo se o téma kruhů v obilí zajímá, tak ví, že Klatovský okres spolu s Domažlickým a Sušickým lze v tomto směru považovat za kolébku agrosymbolů u nás. Do poloviny 90. let se převážná většina zaznamenaných agrosymbolů vyskytovala právě v této lokalitě okresů a až poté se jejich vysoký počet výskytu přesouval dále na východ, zatímco v těchto okresech jejich počet ubýval.

Jaká je šance, že si vytyčíte za cíl, najít naslepo v lánech polích na leteckých snímcích něco záhadného a skutečně se zadaří? Mizivá. Přesto se mi to po několika desítkách minut hledání, podařilo! Je to jako vyhrát v loterii a nechtěl jsem tomu uvěřit. Na monitoru jsem se díval přímo na kruh v obilí a to jen pár km vzdušnou čarou od Plánice! Plánicko je výskytem kruhů také známé - v minulosti se jich zde pár objevilo, ale o tom napíši někdy jindy. Okamžitě jsem začal hledat na internetu o tomto útvaru zprávy, nebo alespon nějaké zmínky, ale nic se mi najít nedařilo. Ani tehdejší web badatelky Toničky Plíškové, či velmi bohatá databáze KPUFO a jiné české stránky zaměřené na tento fenomén nepřinesly své ovoce. I když k obrazci vede vyšlapaná cestička, kterou mohou mít na svědomí jeho tvůrci a nebo případní návštěvníci, do dnešního dne se celá situace jeví tak, že si agrosymbolu v době jeho vzniku nejspíš nikdo ani nevšiml a pokud ano, dotyčný nález nikde neohlásil. Jeho připomínkou jsou nám pouze už jen jeho satelitní snímky. Pojdme si ho tedy představit a podívat se na něj podrobněji.

Agrosymbol se nacházel na pravém svahu kopce, který leží hned nalevo vedle silnice č. 187, která vede od hlavní křižovatky Klatovy-Horaždovice/Plánice-Kolinec k obci Křížovice. Konkrétně v jihozápadním směru je obrazec vzdálen vzdušnou čarou cca 350 m od obce Křížovice a téměř v severojižním směru cca 1 km od hlavní křižovatky. Dle měření za pomoci Google Earth jsem odhadl délku jeho stran zhruba na 20,5 x 22 m, obvod činní 68,5 m. Obrazec je ve směru západ-východ vzdálen od silnice cca 180 m a převýšení mezi ním a silnicí činní 27 m (zhruba průměrně na každých 6,5 m připadá 1 m převýšení), samotný obrazec má převýšení 4 m. Obrazec leží v nadmořské výšce 611 m. Jelikož je strmost terénu v blízkém okolí obrazce velmi mírná než ve zbytku trasy měření směrem k cestě, je téměř nemožné, aby z ní byl spatřen. To dokazuje pohled i ze služby StreetView. Vyznačil jsem obvod obrazce a nechal se za pomoci StreetView přenést na silnici dolů pod kopec. Jak je zřejmé, cestující jedoucí v autě by neměl téměř žádnou šanci agrosymbol spatřit. Celé by to ještě navíc stěžovaly lány vzrostlého obilí. Obrazec by nemohl být spatřen ani ze západního směru kudy stoupání kopce pokračuje, nebot ve výhledu by pozorovateli bránil pás vysázených stromů od něhož je útvar vzdálen cca 20 m. Pozorován by mohl být pouze z blizoučkého okolí několika metrů a nebo letecky. Ten, kdo si dal práci k jeho vytvoření, zvolil místo opravdu neštastně. Možná to byl ale záměr a dotyčný nechtěl, aby byl obrazec spatřen. Třeba se jednalo jen o trénink pro větší projekt. Agrosymbol má tvar mírné elipsy polehlého obilí, která na východní straně není dokonale spojena, ale spoj tvoří jakýsi "schod", aby nenarušil celkový estetický dojem výtvoru, nebot každá z poloviny obrazce obsahuje dva srpce vzrostlého obilí v určité posloupnosti. Celkově výtvor tak trochu připomíná nějaký list rostliny. Obrazec lze spatřit na snímkování z prosince roku 2008 a to na souřadnicích  49°21'25.07 13°26'18.37.

 

nalezený agrosymbol

 

Tři dny po objevení, 23. června, jsem kolem třetí hodiny odpolední se svým bratrem místo vzniku navštívil a prozkoumal. Bylo krásné slunečné počasí, teploměr ukazoval 27°C, ideální místo na průzkum. I když bylo jasné, že na místě už nebude po obrazci ani památky, přesto existovala naděje, že by se na daném místě mohla projevit nějaká půdní anomálie, třeba polehnutím současného obilí v místě vzniku obrazce, či jinými půdními projevy, tak jako se tomu v některých vzácných případech skutečně stalo. Na místě jsme strávili zhruba půl hodiny a nic zvláštního jsme neobjevili; současné zasazené obilí znemožnovalo téměř jakýkoliv průzkum.

Agrosymbol o kterém zde mluvíme není jediný, který tento kopec v minulosti hostil. Jen zhruba o 250 m jižněji se 21. července v roce 2002 v žitném poli objevil jiný, nesoucí označení CC.02.07.21.ČR.KT, který měl tvar hvězdy. Konkrétně se jednalo o kruh polehlého obilí v němž stálo vzrostlé obilí ve tvaru šesticípé hvězdy. V jejím středu směrem od kraje se nacházel prstenec polehlého obilí, následoval prstenec vzrostlého a poté kruh polehlého obilí. Celkový průměr obrazce byl 37,5 m. Umístění tohoto útvaru bylo tehdy pro pozorovatele zvoleno vhodněji. Bystré oči si ho mohli všimnout při projížděním již výše zmíněné hlavní křižovatky a nejlépe při jejím projetí směrem na Křížovice.

 

agrosymbol CC.02.07.21.ČR.KT

 

Abychom alespon trochu poodhalily tajemství objeveného Křížovického obrazce, musíme se přesunout do jihozápadní Anglie. 9. srpna roku 2007 se v okrese Wiltshire, konkrétně v oblasti West Woodu objevil mnohem větší agrosymbol, který mnou nalezený provedením a velikostí snadno strčí do kapsy, a přesto pokud se na něj člověk podívá, na první pohled zjistí, že mají jednu věc společnou. V jednom z tamních pšeničných polí se objevil necelých 91,5 m velký agrosymbol, v němž mnou nalezený obrazec tvoří pouhé segmenty tamního celku. Celkem ho tento monstrózní výtvor obsahuje 6x a těchto šest částí lemuje obvod největšího kruhu tamního výtvoru.

 

https://www.cropcircles.lucypringle.co.uk/photos/2007/uk2007bt2.jpg 

Anglický agrosymbol z roku 2007, West Wood, Wiltshire; Autor: Lucy Pringle 

 

Je pravděpodobné, že nalezený Křížovický agrosymbol vznikl v jednom z letních měsíců roku 2008. Pokud bychom znali alespoň přibližné datum pořízení leteckých map na GE z onoho roku, mohli bychom alespoň trochu zúžit časové rozmezí, ve kterém nejspíš pravděpodobně vznikl. Vzhledem k tomu, že známe datum vzniku obrazce u Hluku a ten je již na mapách zachycen, muselo snímkování probíhat až v druhé polovině roku 2008, konkrétně po 2. červenci. Z dostupných informací vyplývá, že tvůrce se s největší pravděpodobností inspiroval u anglické předlohy, která vznikla o rok dříve. Kdo a proč Křížovický kruh v obilí vytvořil zrovna na takto nevhodném místě, to už se asi nikdy nedozvíme. 

 

Pokud máte k článku nějaké připomínky, či informace, které by stálo za to do něj doplnit, budu velmi rád, když mi i o nich dáte vědět v komentářích.

 

Zdroje:

http://www.kronikahluk.cz/index.php?id=hlucke-kruhy-v-obili

https://www.kpufo.cz/oblasti/agr/cc/cc/cc2002.htm

https://www.cropcircles.lucypringle.co.uk/photos/2007/uk2007bt.shtml

https://www.facebook.com/temporarytemples/photos/a.10157815582901859/10158751611186859/

Google Earth

Autor: Dominik Franc | středa 8.12.2021 18:36 | karma článku: 15,09 | přečteno: 792x
  • Další články autora

Dominik Franc

Tajemný tunel na Marsu?

V posledních dnech se v záhadologických skupinách na sociálních sítích roztrhl pytel s příspěvky o údajném vstupu do tunelu, který se nachází na Marsu. Skutečně se ale jedná o vstup do tunelu, nebo je vše jinak?

17.5.2022 v 11:52 | Karma: 20,82 | Přečteno: 875x | Diskuse| Věda

Dominik Franc

Jak to dopadlo?: Zmizelá podmořská stanice v Boknis Eck

21. srpna 2019 obletěla světovými médii zpráva o záhadném zmizení podmořské výzkumné stanice v Boknis Eck. Byly od té doby zjištěny nějaké nové skutečnosti? Na to se podíváme v tomto článku...

2.5.2022 v 3:08 | Karma: 16,53 | Přečteno: 706x | Diskuse| Věda

Dominik Franc

Rozhovor: Jan Hlubek

Rozhovor se spisovatelem Janem Hlubkem. O záhadách a jeho knize Život ve vesmíru - Ten náš a ty další.

22.12.2021 v 15:12 | Karma: 10,96 | Přečteno: 315x | Diskuse| Kultura

Dominik Franc

Tajemný pás děr v Peru

Již téměř 90 let si archeologové a amatérští badatelé kladou otázky, kdo a za jakým účelem tuto stavbu vybudoval. Teorií je spousta. Pojďme si představit alespoň některé z nich...

23.10.2021 v 10:21 | Karma: 20,32 | Přečteno: 1078x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

  • Počet článků 5
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 753x
Již dlouhou dobu se zajímám o záhady a tajemno z celého světa. Fascinují mě věci, které se na první pohled nedají vysvětlit a rád při jejich řešení uplatňuji kritický a racionální přístup.

Seznam rubrik